I dag kan vi slet ikke forestille os et liv uden køleskab. Køleskabet er en af vores bedste venner. Det holder vores bajere drikkefærdigt koldt og bøfferne friske. Uden køleskab ville det være svært. I dag kan vi købe ind på forråd, fordi vi har et køleskab der holder maden frisk i op til flere uger. Uden køleskab ville de fleste madvarer kun holde et par dage. Nogle endda kun et par timer.
De kølige skabe holder typisk en temperatur på 2 – 10 grader. Køleskabet har også en fætter som er endnu koldere – fryseren. Den fryser mad til kompakt is med temperaturer helt ned til -30. Det er istids temperaturer. En bøf kan holde sig frisk i flere måneder med disse temperaturer. Faktisk kunne den holde i mange år, men dette må frarådes. Fordi selv om det teoretisk er muligt, så kan man aldrig være sikker på om der ikke alligevel sker forandringer.
Nyere køleskabe er praktisk talt vedligeholdelsesfrie. Sådan har det ikke altid været. Ved tidligere modeller skulle man jævnligt fjerne kondensvand. Det blev samlet inde i køleskabet og fjernede man det ikke i god tid, ville det løbe over. Så blev alt gennemvædet. Og det er ikke særligt hygiejnisk.
Mad og vand er den kombination som alle bakterier elsker mest. Køleskabs temperaturer kan ikke dræbe bakterier. De bliver bare dovne i det kølige klima og formerer sig kun langsomt. Men når der er mad opløst i vand, så har de, bortset fra temperaturen de bedste vækstbetingelser.
Selv om dit køleskab passer sig selv er der et par ting du skal holde øje med: