Sådan gør du huset klar til foråret

Den danske vinter er forsat ved at gøre sit indhug, hvor temperaturerne ligger omkring de frysepunktet og selvom det giver en dejlig friskhed, hvor det føles som om, at den kolde luft er med til at rense luften, så har det sin pris. De fleste danske boliger bliver vinter på vinter sat på prøve, hvor boligens materialer i perioder bliver udsat for massiv sne og frost, der ligger sig på taget. Dertil bliver sommerens frodige have forvandlet til en mudderpøl efter sne og frost har dækket den i store perioder. Derfor kommer der her nogle tips til, hvordan boligen bliver gjort klar efter en hård vinterperiode, så haven kan udnyttes ned god samvittighed til sommer.

Start altid med et indvendigt tjek

Efter en hård vinter hvor man har nærmest er gået i hi og ikke har fået luftet meget ud qua det kolde luft, så vil en grundig rengøring af boligen give den et friskt pust til foråret. Inden rengøringen, så er det som boligejer en god idé, at man tjekker de forskellige døre og vinduer, med henblik på at give dem eftersyn omkring indtrængen af fugt. Det er ikke usandsynligt at der trængt fugt ind ved vinduer eller dørenes lister, hvorfor det måske kan være favorabelt at udskifte dem. Nogle gange er problemet også relateret til de enkelte døre eller vinduer, hvorfor de ligeledes skal udskiftes. Hvis man er indehaver af en kælder skal man være ekstra påpasselig med at tjekke efter for fugt, i og med det oftest er der, at fugt samler sig, ligesom skimmelsvamp typisk starter der. Skimmelsvamp viser sig i boligen ved en misfarvning på væggen, men kan undgås ved grundig rengøring.

Glem ikke udendørsarealerne

Når boligen skal gøres forårsklar er det vigtigt ikke at negligere udendørsarealerne, som ofte er der, hvor der er mest arbejde efter en hård vinter. Er man indehaver af en terrasse, stakit eller et bed, så er der mange forskellige processer der skal igangsættes, hvorfor det kan være en god idé, at lave en strategi eller plan for, hvilke steder der kræver størst fokus. Både et stakit og terrassen er de to steder, som typisk står slidte hen efter en lang vinter. Fliserne på terrassen har en tendens til at blive grønlige og kan nok godt bruge en god omgang med skuring og i nogle tilfælde skal der flise rens til, før de bliver ordentlige rene. Dertil er det en træ-terrasse man er indehaver af, så skal man gå mere grundig til værks. Grunden heri skal findes i, at træterrasser er mere udsatte overfor sne og frost grundet deres overflade, hvor sne og frost nemt kan lægge sig som et tæppe over. Når træterrassen skal gøres forårsklar, så skal det ske ved, at det skal lakeres på ny med først grunder og derefter maling, som kan findes på malgodt. Malingen hænger bedst ved, hvis det påføres over flere omgange, ligesådan bliver det pænest, hvis træet er blevet slebet ned, med henblik på at fjerne revner og sprækker.

Sådan giver du boligen nyt liv til foråret

Når boligen spiller indefra og ud og der ikke skal den store rengøring til eller den skal have overhaling uden dørs, så er der heldigvis mange måder, hvorpå man kan pifte den op på. Det kan blandt andet være ved at købe nogle nye møbler, eller hænge nye malerier eller billeder op. Det er ikke det eneste der skal hænges op. Et insektnet til vinduerne vil være en god idé, i og med foråret og sommeren er højsæson for diverse kryb. Man skal ikke undervurdere hvor stor betydning det har for en bolig, at der kommer et nyt billede op der pryder væggen eller en ny lampe der giver rummet et nyt lys og derved nye dimensioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.